Laagste percentage rokers ooit

Stoppen met rokenVergoeding leidt tot besparing duizenden mensenlevens
Het percentage rokers is ook in het tweede kwartaal van dit jaar lager dan ooit. De spectaculaire daling die het eerste kwartaal liet zien, zet door in het tweede kwartaal. Er roken nu minder mensen dan ooit in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten 2011 onder 4.600 Nederlanders van 15 jaar en ouder dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoert.

Het percentage rokers in het tweede kwartaal van 2011 is 24,3%. In het tweede kwartaal van 2010 was dit nog 26,5% en in het tweede kwartaal van 2009 26,8%. ‘De aandacht voor stoppen met roken en de vergoeding ervan stimuleert rokers hun stopintenties om te zetten in daden. En dit vertaalt zich in een flink lager percentage rokers. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de vergoeding per 2012 gedeeltelijk weer wordt teruggedraaid’, aldus Lies van Gennip, directeur van het expertisecentrum voor tabakspreventie en –verslaving STIVORO.

Vergoeding stoppen met roken
Sinds januari dit jaar kan een roker die met zijn tabaksverslaving wil breken, zijn behandeling via de zorgverzekeraar vergoed krijgen. Het stoppen-met-rokenprogramma biedt de mogelijkheid om de effectief bewezen gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken door een professional aan te vullen met farmacologische middelen zoals pleisters en pillen. De vraag naar de behandeling van tabaksverslaving heeft sindsdien een vlucht genomen. Er is bijvoorbeeld veel belangstelling voor de groepscursus Pakje Kans die door verschillende organisaties in het land wordt aangeboden. Ook de vraag naar Telefonische Coaching van STIVORO blijft hoog.

Levensreddend
‘Uit diverse onderzoeken wisten we al dat de vergoeding van stoppen met roken een effectieve maatregel is om het aantal rokers en de schade door tabak terug te dringen. Zo’n groot effect overtreft alle verwachting”,aldus Van Gennip. Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken1. Nederland staat in de top 5 van landen waar de meeste vrouwen overlijden aan de gevolgen van longkanker. Goede stoppen met roken ondersteuning kan de komende 30 jaar ruim 37.000 levens redden.2 Van Gennip vervolgt: ‘Het is des te opmerkelijker dat de overheid heeft besloten deze maatregel per 2012 weer terug te draaien’. De stoppen-met-rokenprogramma’s worden straks niet meer vergoed. Effectief bewezen gedragsmatige ondersteuning blijft nog wel in het basispakket.
[STIVORO]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.