Unieke dagbehandeling voor Parkinson patiënten

De ziekte van Parkinson heeft veel impact op het leven van de patiënt en niet te vergeten de mensen in hun omgeving. Het Havenziekenhuis beoogt met de onlangs opgerichte Parkinson Dagbehandeling met multidisciplinaire aanpak de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren. Deze aanpak is nieuw in de regio Rotterdam.

Patiënten met Parkinson worden in het Havenziekenhuis, naast hun reguliere controle afspraken met de neuroloog en de Parkinson verpleegkundige, één keer per jaar gezien op de Parkinson Dagbehandeling. Tijdens deze dagbehandeling worden patiënten gezien door een neuroloog, Parkinson verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist. Alle behandelaars uit dit multidisciplinaire team zijn gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Op de Parkinson Dagbehandeling is er ruim de tijd voor de patiënt. Er wordt beter inzicht verkregen in het dagelijks functioneren en de problemen waar de patiënt tegenaan loopt. Ook is er aandacht voor de partner en/of mantelzorger van de patiënt. In een aansluitend multidisciplinair overleg bespreken de behandelaars hun bevindingen en wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld in overleg met de patiënt. De eerste patiënten van het Havenziekenhuis zijn erg positief over de nieuwe Parkinson Dagbehandeling.

Dagbehandeling
Op de Parkinson Dagbehandeling bespreken patiënten met de Parkinson verpleegkundige o.a. waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen, zoals overbelasting van de partner en/of mantelzorger, incontinentie of problemen rondom seksualiteit. De neuroloog kijkt met name of de medicijnen goed zijn ingesteld. De fysiotherapeut geeft patiënten gerichte adviezen over bewegen en motoriek en oefent bijvoorbeeld het lopen en opstaan uit een stoel. Of er thuis aanpassingen nodig zijn, bespreekt de ergotherapeut met de patiënt. De logopediste kijkt of er problemen zijn met o.a. slikken, articuleren en de stem. Tot slot adviseert de diëtist over de juiste voeding.

Parkinson
Patiënten met Parkinson ondervinden vaak problemen op verschillende vlakken. Door Parkinson ontstaat een tekort aan dopamine in de hersenen en verliest de patiënt langzaam controle over de lichaamsbewegingen. Dit proces verloopt heel geleidelijk. Het begint vaak met stijfheid, een trilling aan één kant en moeilijker lopen en na verloop van tijd kunnen mensen ook problemen krijgen met praten, slikken en depressiviteit. Voor een goede behandeling is samenwerking tussen verschillende deskundigen erg belangrijk.
[Havenziekenhuis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.