InfectionGuide: App over infectiepreventie voor medewerkers in de zorg

App Infectionguide over infectieziektenAlle actuele kennis over infectiepreventie in app bijeen gebracht
InfectionGuide is een medische app voor iPad en iPhone. Medewerkers in de zorg hebben hiermee altijd de meest actuele informatie over de noodzakelijke maatregelen bij een infectieuze patiënt beschikbaar.

Adviseurs in infectiepreventie Tensen & Nolte werken al jaren op projectbasis in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen. ‘We lopen daar vaak tegen dezelfde vragen aan van medewerkers die met potentieel besmettelijke patiënten te maken hebben’, zegt Karina Nolte. ‘De informatie die zij zoeken, is er wel maar is niet altijd makkelijk benaderbaar. In de ruimte waar zij werken staat geen computer, of degene die de kennis heeft is onbereikbaar op het moment dat de vraag zich voordoet. Wat is er dan logischer om moderne technologie in te zetten om de bestaande kennis op het gebied van infectiepreventie overal beschikbaar te krijgen? In de zorg worden zowel de iPad als de iPhone steeds vaker gebruikt en de app die we hebben ontwikkeld, is voor beide geschikt. De directe beschikbaarheid van kennis die we via deze app eenvoudig benaderbaar maken, stelt de medewerker in staat professioneler te handelen en vragen van patiënten direct te beantwoorden. In de ziekenhuizen werkt weliswaar altijd een ziekenhuishygiënist, maar die is niet altijd direct bereikbaar. En in verpleeg- en verzorgingshuizen is die functie veel minder goed ingevuld. En in huisartsenpraktijken is de kennis over infectiepreventie ook niet altijd voorhanden. Heb je die kennis wel, dan kun je bijvoorbeeld direct isolatiemaatregelen treffen of een antibioticabeleid in gang zetten. Dat is niet alleen in het belang van de patiënt zelf, maar ook van de andere patiënten in diens omgeving én van de medewerkers.’

Eenvoudige zoekfunctie
Wie de app opent, ziet een alfabetische lijst van alle bekende infectieziekten én van de ziekteverwekkers die deze ziekten veroorzaken. Dat is handig, want het stelt de gebruiker in staat om op beide te zoeken. Wie doorklikt, krijgt informatie over het ziektebeeld en hoe het zich verspreidt, de eventueel noodzakelijke isolatiemaatregelen, het eerste keus antibioticum, en eventuele bijzonderheden. Bij Ehec bijvoorbeeld staat actuele informatie over de recente uitbraak hiervan die in Duitsland aan meerdere mensen het leven kostte. Nolte: ‘Is de gebruiker online, dan zoekt de app iedere vijf minuten naar een update. Maar na het downloaden is de app op het toestel zelf beschikbaar en dus ook toegankelijk als dit offline is. Ook is voorzien in een feedback-optie waarmee medewerkers een vraag kunnen stellen aan ons, of correcties of aanbevelingen kunnen doorgeven. Wij krijgen dat via mail binnen en beantwoorden ook via mail. Op werkdagen doen we dit binnen twee uur en in het weekend dezelfde dag. Deze dienst is kosteloos.’

De app kost 8,99 euro. Voor het vullen met informatie hebben de initiatiefnemers zich ondermeer gebaseerd op de richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie en de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid, informatie van de RIVM en van de Amerikaanse Centers for Disease Control. ‘We gebruiken ook evidence uit de praktijk en recente literatuur’, zegt Nolte. ‘Bij het bieden van updates laten we eerst altijd een controle op de inhoud uitvoeren door een arts-microbioloog.’

Uitbreidingen
Hoewel Tensen & Nolte even willen afwachten hoe de app in de praktijk wordt ontvangen, denken ze ook al na over mogelijke uitbreidingen. Nolte: ‘Denk hierbij bijvoorbeeld aan fotosituaties die gebruikers kunnen maken en aan ons kunnen versturen om hun vragen te verduidelijken: “Is dit een geschikt gezichtsmasker?”.  Filmpjes zijn ook een optie, bijvoorbeeld om een ruimte in beeld te brengen als medewerkers zich afvragen of die geschikt is voor isolatie van een patiënt. Aanvullingen uit het veld zelf zijn meer dan welkom. Infectiepreventie is een onderdeel van de directe patiëntenzorg tenslotte, de medewerkers hebben er dagelijks mee te maken. En we weten uit ervaring dat er vragen genoeg leven.’

Bekijk de InfectonGuide in de Apple App Store.

[Tensen & Nolte]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.