Extra drukte SOA & SENSE spreekuren GGD Hollands Noorden

condoomNa warme dagen extra drukte SOA & SENSE spreekuren GGD Hollands Noorden
Onveilige seks leidt tot toename van SOA. De afgelopen periode zijn er bij de GGD Hollands Noorden veel aanvragen voor een onderzoek naar seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Een van de belangrijkste redenen is onveilige seks. Het warme weer van de afgelopen periode kan hier aan hebben bijgedragen. De spreekuren op de vijf GGD locaties (2x Alkmaar, Hoorn, Schagen en Den Helder) zitten overvol. Ook het aantal gevonden soa (vooral chlamydia, gonorroe en lues) is toegenomen.

Toename cliënten soa spreekuren
In het tweede kwartaal zijn bijna 11% meer soa-consulten geweest t.o.v. het tweede kwartaal in 2010 (730 tegenover 660 consulten). Het aantal gevonden soa (vooral chlamydia, gonorroe en lues) is in dezelfde periode gestegen met 17,5% (121 tegenover 103 soa). Daarnaast vinden wij nog soa die buiten de registratie van het RIVM vallen. Relatief zijn er dus ook meer soa gevonden bij onze cliënten. Deze trend zet door in juli. Het gevolg is dat de spreekuren overvol zitten. Voor personen met klachten of met hoog risico regelen we extra spreekuurtijd. Dat betekent dat personen met laag risico, bijvoorbeeld start van een nieuwe relatie, langer moeten wachten op een afspraak of het advies krijgen bij de huisarts langs te gaan

SOA bestrijding bij de GGD Hollands Noorden
Op vijf GGD locaties, in Alkmaar (2x), Hoorn, Schagen en Den Helder, heeft de GGD Hollands Noorden spreekuren voor onderzoek op soa. Dit zijn spreekuren voor personen die een hoog risico hebben in het oplopen van een soa. Het gaat dan om jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, prostituees, personen met veel wisselende onbeschermde sekscontacten, personen met klachten en personen die gewaarschuwd zijn dat de sekspartner een soa heeft. Met deze spreekuren heeft de GGD regionale expertise opgebouwd als het gaat om diagnostiek en behandeling. De spreekuren zijn laagdrempelig en kan op anonieme basis. Jongeren onder de 25 jaar kunnen bij de GGD ook terecht voor seksualiteitsvragen inclusief anticonceptie (SENSE).

Zie voor meer informatie over de SOA / SENSE spreekuren van de GGD Hollands Noorden ook de website www.ggdhollandsnoorden.nl.

CategorieënSOA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.