TNO valt in prijzen voor onderzoek naar artrose

Tijdens de Top Institute (TI) Pharma meeting in april heeft Lobke Gierman de posterprijs gewonnen met onderzoek naar het anti-inflammatoire effect van rosuvastatine en rosiglitazone op de ontwikkeling van voeding geïnduceerde osteoarthritis. Lobke was één van de tien genomineerden die haar poster mocht presenteren aan een internationale jury, die zij wist te overtuigen van het belang van haar onderzoek.

Afgelopen week ontving zij voor hetzelfde onderzoek de Pauline van Wachemprijs voor de beste presentatie tijdens de Nederlandse Vereniging voor Matrix Biologie.

Artrose is een veel voorkomende aandoening waar helaas nog geen medicijnen voor beschikbaar zijn die daadwerkelijk het ziekteproces kunnen beïnvloeden. Artrose is één van de topics binnen het (Auto)-Immune Diseases project van het Top Institute (TI) Pharma. TI Pharma is een publiek-private samenwerking waarin kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken aan vernieuwend, multidisciplinair onderzoek gericht op het verbeteren van de ontwikkeling van maatschappelijk waardevolle medicijnen.

Lobke Gierman is in september 2008 begonnen als promovenda binnen het TI Pharma consortium bestaande uit het LUMC, Erasmus MC, Centocor BV en TNO. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen overgewicht, metabole stress en de ontwikkeling van artrose. Lobke demonsteerde in haar studie dat ontstekingsprocessen een prominente rol spelen in de ontwikkeling van artrose in obese muizen en dat overbelasting van de gewrichten veel minder van belang is. Dit is een nieuw concept in het artroseveld en biedt mogelijkheden tot ontwikkeling van therapieën. De studie geeft al indicaties aan wat soort medicatie gedacht kan worden. Rosuvastatine en rosiglitazone zijn namelijk medicijnen die al in patiënten worden toegepast ter bestrijding van cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type II, maar die additioneel een anti-inflammatoire werking hebben die in deze studie verantwoordelijk is voor de remming van artrose.
[TNO]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.