Psychische gezondheid jongeren Noord-Holland Noord zorgwekkend

Vier op de tien jongeren in Noord-Holland Noord scoren ongunstig op één of meer indicatoren voor psychische gezondheid: bij 13% van de jongeren is sprake van psychosociale problematiek, 18% van de jongeren is psychisch minder gezond en heeft psychische problemen, ruim een kwart (28%) heeft een lage kwaliteit van leven en bijna één op de vijf jongeren (19%) heeft serieuze gedachten over zelfdoding. Meisjes zijn veel vaker psychisch ongezond dan jongens.

EMOVO-onderzoek
Dit blijkt uit het EMOVO-onderzoek dat de GGD in 2009/2010 heeft uitgevoerd onder ruim 10.000 jongeren. De resultaten wijken niet af van landelijke gegevens over psychische gezondheid onder jongeren. Toch vindt GGD-directeur Nico Plug dat de cijfers serieus moeten worden genomen: Ik maak me zorgen om de grote aantallen psychisch ongezonde jongeren. Ouders, scholen, verenigingen en instellingen moeten samenwerken om psychische problemen te voorkomen. Eerste stap is om het bespreekbaar te maken.

Wat wordt er verder met de resultaten gedaan?
Het EMOVO-rapport behandelt verschillende aspecten van de psychische gezondheid van jongeren. Er is daarom ook geen sprake van de psychische gezondheid van jongeren. De resultaten kunnen een bijdrage leveren aan het bevorderen van de psychische gezondheid van jongeren in Noord-Holland Noord. Belangrijk aandachtspunt hierbij is het vergroten van de mentale weerbaarheid van jongeren. Risicogroepen voor psychische ongezondheid zijn meisjes, laagopgeleide jongeren, jongeren van allochtone afkomst en jongeren uit eenoudergezinnen.

Meer informatie
Het rapport Psychische gezondheid van jongeren in Noord-Holland Noord is te downloaden via www.ggdhollandsnoorden.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.