Prednisonbehandeling bij reumatische ontstekingsziekten

ReumaJos Hoes vindt dat prednisonbehandeling met lage tot middelhoge dosering onderdeel verdient te zijn van moderne behandeling van reumatische ontstekingsziekten. Vooral bij reumatoïde artritis heeft deze therapie ziekte remmende effecten. Bijwerkingen zijn echter wervelfracturen en verstoorde bloedsuikerhuishouding.

Hoes werkte mee aan nieuwe internationale richtlijnen voor het gebruik van prednison. Hij pleit ervoor deze in acht te nemen, zodat de drie dimensies die een rol spelen bij het gebruik van prednison (effectiviteit, toxiciteit en veiligheid) met elkaar in balans zijn. In zijn proefschrift beschrijft Hoes hoe deze drie dimensies met elkaar een figuur kunnen vormen. Wanneer zij tijdens het gebruik van prednison met elkaar in balans zijn, dan ontstaat er een harmonieuze situatie: een coherente driehoek.

Jos Hoes is op 11 mei gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.