Longkankerpatiënten missen belangrijke test

longenSommige niet te opereren patiënten met longkanker krijgen op basis van hun woonplaats een belangrijke genetische test niet aangeboden, terwijl dat wel zou moeten. Dat heeft gevolgen voor hun behandeling.

Genmutatie
Het uitvoeren van de genetische EGFR-test kost € 795. Deze test stelt vast of de longkankerpatiënt een bepaalde genmutatie heeft. Dat is bij een op de acht het geval. Voor deze mensen bieden de medicijnen gefitinib en erlotinib een gunstig behandelresultaat. Heeft de patiënt de mutatie niet, dan pakt de medicatie juist ongunstig uit.

Artsen vinden het ‘zeer belangrijk’ dat de betreffende patiënten de EGFR-test krijgen. Het testen wordt ook aanbevolen in de medische richtlijn voor longkankerpatiënten die vanwege hun toestand niet te opereren zijn. Of iemand deze test krijgt, hangt echter af van de woonplaats. Dit heet postcodegeneeskunde en wordt door artsen als zeer ongewenst gezien.

Regionale verschillen
In Noord-Brabant is de kans 44% dat een niet-operabele patiënt met niet-kleincellige longkanker de test krijgt. In Limburg bedraagt de kans meer dan 100%. Dit betekent dat zelfs patiënten die deze test niet zouden moeten krijgen, hem toch ondergaan.

Behandeld
De volgende vraag is of de patiënten met de mutatie de geschikte behandeling ook krijgen. Dit varieert van 30% in Limburg tot 81% in de regio Leiden. Het vreemde is dat veel Limburgers wel de test krijgen, maar niet de bijbehorende behandeling. Dit komt mogelijk omdat de testuitslag lang op zich laat wachten. De arts kan er dan voor kiezen alvast een andere therapie te starten.

Traag
Sommige laboratoria doen de EGFR-test om de week. Deze frequentie voldoet niet aan de gewenste uitvoeringstijd: drie tot vijf dagen. De traagheid vergroot de kans op het starten van een chemokuur, terwijl dat niet de meest passende behandeling is.
[Erasmus MC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.