Veel jonge kinderen vinden zichzelf onterecht te dik

overgewicht kind obesitasOpmerkelijk veel jonge kinderen met een normaal lichaamsgewicht hebben een verstoord lichaamsbeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Clothilde Bun van GGD Midden-Nederland in samenwerking met Remy HiraSing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg van VUmc. Omdat deze kinderen nog in de groei zijn, lopen ze door onnodig te lijnen het risico op een voedingsdeficiency. Bovendien kan dit lijngedrag leiden tot een eetstoornis. Bij de preventie hiervan kan de jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol spelen.

Voor het onderzoek werden 11.000 Utrechtse leerlingen ondervraagd over hun lichaamsbeeld en lijngedrag. Hieruit bleek dat 2,9% van de jongens en 6,9% van de meisjes in groep zes van de basisschool – 9 en 10 jaar – zichzelf onterecht te zwaar vindt. Op de middelbare school liggen deze percentages nog hoger. Daar vindt 8,6% van de jongens en 27,5% van de meisjes in de tweede klas (13 en 14 jaar) zichzelf onnodig te dik. En van deze kinderen is meer dan de helft aan de lijn. Prof. Remy HiraSing noemt deze cijfers alarmerend.

Om af te vallen gebruiken de kinderen verschillende manieren, zoals minder eten en meer bewegen, maar ook het volgen van een dieet of soms zelfs het gebruik van laxeermiddelen. Dit gedrag kan ertoe leiden dat kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen of een eetstoornis ontwikkelen.

De jeugdgezondheidszorg kan een belangrijke rol spelen bij de signalering van onnodig lijngedrag, stellen Bun en HiraSing. De jeugdgezondheidszorg roept nagenoeg alle kinderen op vaste leeftijden op voor een gezondheidsonderzoek. Daarin besteden zij ook aandacht aan de preventie van overgewicht en obesitas. Het onderzoek van Bun en HiraSing laat zien dat het ook belangrijk is aan kinderen met een normaal gewicht te vragen wat zij van hun lichaam en gewicht vinden en of zij lijnen.
Het onderzoek is online gepubliceerd in The European Journal of Public Health .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.