Met minder gewicht meer kans op zwangerschap

overgewichtAfvallen om in verwachting te raken. Dat is de gedachte achter het leefstijlprogramma ‘Door Dik en Dun’ van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Het programma is mede opgezet omdat het in de praktijk vaak niet zo gemakkelijk is af te vallen, zo meldt Monitor, het magazine van Erasmus MC.

Overgewicht
Er is een verschil tussen vrouwen met overgewicht bij wie een spontane eisprong uitblijft en vrouwen met een normaal gewicht bij wie dat niet gebeurt. De eersten maken een minder goede kans in verwachting te raken na een behandeling die als doel heeft de ovulatie weer te laten plaatsvinden, de zogeheten ovulatie inductie behandeling. En als ze dan zwanger zijn, hebben deze vrouwen een groter risico op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging en -suiker.

Vruchtbaarheidsbehandeling
Omdat afvallen de complicaties van overgewicht duidelijk reduceert, is de verwachting ook dat bij gewichtsverlies de kansen op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling toenemen. Bovendien zal het risico op moeilijkheden tijdens de zwangerschap dalen.

Kinderwens
Het leefstijlprogramma ‘Door Dik en Dun’ is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens die tussen de 18 en 38 zijn, een Body Mass Index boven de 25 hebben en kampen met het Polycysteus ovarium syndroom, waardoor de eierstokken niet goed functioneren. De deelnemers bezoeken in het Erasmus MC een fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. De mogelijke moeders ontvangen ook sms-berichtjes als ‘Neem de trap in plaats van de lift’ en ‘Denk vanochtend al aan hoe je vanavond gezond kan eten’.

Onderzoek
Sinds 2009 hebben ongeveer tachtig vrouwen meegedaan. Bij hen en de volgende 150 wordt onderzoek verricht. De hoofdvraag: heeft de één jaar durende begeleiding werkelijk invloed op de vruchtbaarheid? Speelt verder de ondersteuning via sms een positieve rol?
[Erasmus MC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.