Toename kinderen met ouderdomsdiabetes

overgewicht obesitas babyHet aantal kinderen met diabetes 2 is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Van de zevenduizend kinderen met diabetes lijdt zo’n vijf procent of 350 kinderen aan ‘ouderdomsdiabetes’. Tien jaar geleden was dat nog maar één procent. Dat zei kinderarts Pauline Stouthart zaterdag in het AD.

Volgens Stouthart, die ook voorzitter is van de werkgroep diabetes van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, is de verschuiving naar diabetes 2 een zorgelijke ontwikkeling.

De ziekte lijdt tot hart- en vaatinfarcten en problemen aan ogen, voeten en nieren. De ouderdomsziekte wordt nu vooral veroorzaakt door extreem overgewicht.

De naam ouderdomsdiabetes is volgens Stouthart achterhaald. “Hier gaat het om vetzuchtdiabetes.” Vetzucht was al bekend als oorzaak van diabetes 2 bij volwassenen, maar bij kinderen kwam het eerst nog nauwelijks voor. Stouthart vreest dat het werkelijke aantal kinderen met diabetes 2 nog hoger ligt. Haar werkgroep wil dat onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.