Minder kans op Parkinson door ibuprofen

ibuprofenWie twee keer per week ibuprofen neemt, heeft 38 procent minder kans om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Harvard die door Neurology online is geplaatst.

Onderzoekers bestudeerden het gebruik van pijnstillers bij meer dan 130.000 verplegers en gezondheidswerkers. De studie, die 6 jaar duurde, wees uit dat wie op regelmatige basis ibuprofen neemt, 38 procent minder kans heeft om een hersenaandoening zoals de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

Alberto Ascherio en collega’s gebruikten voor hun onderzoek gegevens van de Brigham and Women’s Hospital-based Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. In totaal beschikten zij daarmee over de gegevens van bijna 99.000 vrouwen en ruim 37.000 mannen. Zij inventariseerden het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen, aspirine en aspirinebevattende producten en paracetamol en gingen vervolgens na of er een verband bestond tussen het gebruik van deze middelen en het ontstaan van de ziekte van Parkinson tijdens een zes jaar durende follow-up.

Ontstekingen
De pijnstiller zou ontstekingen die kunnen leiden tot het afsterven van hersencellen tegengaan. Ibuprofen wordt vooral gebruikt bij hoofdpijn, koorts, verstuikingen en menstruatiepijn.

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een tekort aan dopamine ontstaat. Deze stof is noodzakelijk voor de controle van lichaamsbewegingen. Een tekort zorgt onder andere voor problemen bij bewegen, slapen en slikken.
[Medicalfacts]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.