Huisarts gebruikt BMI niet tot weinig voor overgewicht-bepaling

overgewichtWeinig huisartsen meten het BMI van een kind om te bepalen of het overgewicht of obesitas heeft. Dat blijkt uit een online onderzoek van het Erasmus MC, aldus Ziekenhuis.nl. Slechts 23 procent meet vaak of altijd de BMI en vergelijkt deze met de normwaarden.

‘Huisartsen gaan bij het inschatten van de gewichtsstatus van het kind eerder af op een klinische blik,’ aldus onderzoeker Winifred Paulis. ‘Eerder onderzoek heeft laten zien dat hierdoor bij veel kinderen de diagnose obesitas wordt gemist. De nieuwe NHG-Standaard raadt daarom aan de BMI wél te meten.’

Uit het onderzoek bleek verder dat een kwart van de huisartsen het gewicht bespreekt met kinderen die te dik zijn, ook wanneer ze voor iets anders komen. ‘Veel huisartsen vinden het moeilijk om gewicht ter sprake te brengen,’ zegt Paulis.

Aan het onderzoek van het Erasmus MC deden 333 van de ruim 1400 aangeschreven huisartsen mee, een respons van 23 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.