Vitamine C werkt wel, Consumentenbond uit de bocht

vitamineDe NPN heeft gereageerd op de actie van de Consumentenbond tegen vitaminepillen.
Vitamines zijn noodzakelijk voor de gezondheid. Voor grote groepen mensen is aanvulling op de voeding met supplementen zeker nuttig. De Consumentenbond stuurt verwarrende informatie. De EFSA, het wetenschappelijk comité van de Europese Commissie, geeft juist aan dat het effect van vitamine C op de weerstand zeer goed onderbouwd is. Daarnaast geven zij aan dat sporters baat hebben bij grote hoeveelheden vitamine C, daarvoor moeten ze wel 250% van de normale dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen.

De Europese Commissie heeft een wet opgesteld voor gezondheidsreclame. Zij heeft daarbij de EFSA om adviezen gevraagd. De Europese Commissie en de lidstaten geven een uiteindelijke beoordeling waarin ze ook andere adviezen en overwegingen meenemen. Dit is een complex proces dat Brussel zorgvuldig uitvoert. De roep van de Consumentenbond om opinies van de EFSA al in de marktpraktijk door te voeren is prematuur. Ook de consument is gebaat bij zorgvuldigheid en eenduidige informatie, als het gaat over haar gezondheid. Fabrikanten zullen aanpassingen in verpakkingen doorvoeren zodra hierover overeenstemming is.

Op dit moment moeten supplementen voldoen aan de Warenwet, die zegt dat claims niet mogen misleiden. Producenten moeten hun claim onderbouwen en de branche voert hierop zelfregulering uit.
[Persbericht Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)]

Eén antwoord op “Vitamine C werkt wel, Consumentenbond uit de bocht”

  1. Je kunt je altijd weer afvragen waar het belang ligt van de Consumentenbond om deze onzin de media in te slingeren. Waarschijnlijk bij de medicijnfabrikanten, wie weet.
    In elk geval is de wetenschappelijke bewijsvoering pro vitamine C veel uitgebreider dan die contra.
    Alleen al de zin: “je plast veel vitamines uit omdat je er al genoeg van hebt” is kul. Je plast wateroplosbare vitamines ALTIJD uit. Het gaat erom wat de vitamine doet op het moment dat ie in je lichaam zit, dus vóórdat ie wordt uitgeplast.
    Ik kan een ieder aanbevelen om eens uitgebreid te googlen naar het bewezen effect van vitamine C. En begin dan bij Linus Pauling.
    Oh, en ga zelf eens minstens 3 gram per dag slikken als je verkoudheid voelt opkomen. Of nóg meer als je blaasontsteking hebt. Verdere bewijsvoering niet nodig. Grote kans dat je (bij blaasontsteking) er een antibioticakuur mee uitspaart. Dan weet je meteen waar welk belang ligt……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.