Mechanismen achter huidvernieuwing blootgelegd

Dermatologen van de Vrije Universiteit Brussel hebben ontdekt welke elementen en mechanismen een rol spelen in de vorming van de huidbarrière. Daarvoor maakten ze gebruik van barrièrebeschadiging: door een aantal hoorncellen of corneocyten te verwijderen, wordt de ‘gewone’ huidvernieuwing versneld. Op die manier konden ze bestuderen welke elementen bij dit herstel betrokken zijn en welke processen plaatsvinden tijdens de gewone fysiologische vernieuwing van de hoornlaag.

De buitenste laag van het de opperhuid of epidermis speelt een essentiële rol in de vorming van de huidbarrière. De huidbarrière beschermt het lichaam tegen mechanische beschadiging, chemicaliën, UV-licht, pathogene micro-organismen en vochtverlies.

De hoorncellen van de buitenste laag van de opperhuid worden gevormd vanuit de onderste laag van diezelfde opperhuid, waarin stamcellen gaan delen tot epidermcellen, die op hun beurt differentiëren en verhoornen tot platte hoorncellen, die uiteindelijk afschilferen.

Na barrièrebeschadiging van de hoornlaag scheiden de cellen uit de onderliggende stratum granulosumlaag alle lamellaire lichaampjes uit en vormen zich om tot hoorncellen. De onderzoekers ontdekten dat dit komt doordat na barrièrebeschadiging de protease-activated receptor-2 geactiveerd wordt door serineproteasen, en dat deze receptor verantwoordelijk is voor veranderingen in het actinecytoskelet die op hun beurt de uitscheiding van lamellaire lichaampjes mogelijk maken en leiden tot de afplatting van de stratum granulosumcel.

Tijdens de secretie van lamellaire lichaampjes wordt caveoline-1 meegevoerd in deze organellen en geïncorporeerd in het celmembraan, waar het een rol uitoefent zowel in het stopzetten van de secretie alsook in de omvorming van de stratum granulosumcel tot corneocyt.

Deze bevindingen zijn vooral belangrijk voor het verder ontrafelen van de fysiologische mechanismen die betrokken zijn bij de vorming van de huidbarrière onder normale condities. Maar ook bij heel wat huidaandoeningen speelt een verstoorde huidbarrière een belangrijke rol, zoals bij ichthyosis, eczeem en het Netherton-syndroom. De huidbarrière is ook uiterst belangrijk in atopisch eczeem, een aandoening die zowat 1 op 5 West-Europese kinderen treft.

Een herstel van de huidbarrière door de huid dagelijks te hydrateren is dan ook de eerste stap in de behandeling van deze aandoeningen. De onderzoeksresultaten leiden tot nieuwe therapeutische mogelijkheden in deze aandoeningen. Zo zou bijvoorbeeld het aanbrengen van topische serineprotease-inhibitoren bij eczeem de verhoogde serineproteaseactiviteit kunnen tegengaan, wat zorgt voor een verminderde activatie van de protease-activated receptor-2 en dus minder inflammatie.
[Universiteit Brussel]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.