Late beslissing NZa orthodontietarieven benadeelt consumenten

Tanden flossenDe Consumentenbond en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben in een gezamenlijke brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hun ongenoegen geuit over het besluit om de tariefsverlaging van 34 procent voor orthodontisten per 1 januari 2011 toch niet door te voeren. De NZa benadeelt hierdoor consumenten omdat op basis van gedegen onderzoek de tarieven veel lager vastgesteld konden worden en nu de maximale vergoeding voor orthodontiebehandelingen weer eerder bereikt zal worden. Consumenten draaien op voor de extra kosten.

Pieter Hasekamp, directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Zorgverzekeraars hebben de 34 procent tariefsverlaging voor orthodontiebehandelingen verwerkt in hun premie en polis en die kunnen ze niet tussentijds aanpassen. Nu de NZa op het laatste moment terugkomt op haar besluit, bereiken verzekerden eerder hun maximale vergoeding.” Voor de Consumentenbond en de zorgverzekeraars is het van groot belang is dat het NZa-besluit om de orthodontietarieven te verlagen met 34 procent, blijft staan. Daarnaast dringen de Consumentenbond en de zorgverzekeraars er op aan dat de verlaagde tarieven ook gelden voor tandartsen die orthodontiebehandelingen uitvoeren. Als er een markt met vrije prijzen komt, willen de Consumentenbond en de zorgverzekeraars dat eerst de volledige tariefsverlaging is doorgevoerd en er een passend tarief bepaald wordt voor een termijn van minimaal zes maanden

BIG-register
De NZa wil niet het risico lopen dat de orthodontisten zich massaal laten uitschrijven uit het specialistenregister (BIG-register) en zich als tandartsen registreren om hogere tarieven te kunnen hanteren. De Consumentenbond en ZN onderkennen deze mogelijke consequentie maar willen dat de namen van orthodontisten die zich gaan voordoen als tandarts openbaar moeten worden gemaakt. Beide partijen willen dat met het oog op eventuele vrije prijzen in de mondzorg de aanbieders aangesproken kunnen worden op hun maatschappelijke rol.
[Zorgverzekeraars Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.