Zorgverzekeraars zijn belangrijk voor kwaliteit en kostenbeheersing zorg

Zorgverzekeraars Nederland“Zorgverzekeraars kunnen en moeten een belangrijke rol spelen bij kwaliteit en kostenbeheersing in de zorg. De ervaring leert dat focus op kwaliteit ook leidt tot lagere kosten – doordat kwaliteit gepaard gaat met lagere vervolgschade, met specialisatie en taakdelegatie, met samenwerking en efficiëntere zorgpaden, met concentratie van zorg op de plekken waar die het best wordt geleverd.”

Pieter Hasekamp, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, sprak deze woorden vandaag tijdens zijn openingstoespraak op de Dag van de Zorgverzekeraars. Dit congres voor professionals uit de zorg(verzekering), zorginstellingen, farmacie, politiek en overheid en patiëntenorganisaties wordt weliswaar niet door Zorgverzekeraars Nederland georganiseerd, maar “niettemin zijn wij als brancheorganisatie van de zorgverzekeraars blij met dit initiatief van SBO. Ik ben dan ook graag ingegaan op het verzoek om vandaag de aftrap te doen”, zei Hasekamp.

Samenwerking en standaardisering
Hasekamp ging in op hoe hij de rol van zorgverzekeraars bij kwaliteit en kostenbeheersing ziet: “We zien dat alle zorgverzekeraars op hun eigen manier bezig zijn met het inkopen van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Ook innovatie speelt daarbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan e-health dat een steeds grotere vlucht neemt en waar verzekeraars ook gezamenlijk de handschoen willen oppakken om succesvolle innovaties tot standaard te verheffen. De RVZ, met zijn rapport deze week over arbeidsbesparende innovaties, wordt wat dat betreft op zijn wenken bediend. Want wat in andere sectoren allang gesneden koek is, beginnen we nu ook in de zorg te ontdekken: dat om concurrentie te laten werken, in het belang van de klant, er ook samenwerking en standaardisering nodig is. In de zorg gaat het dan in de eerste plaats om kwaliteitsindicatoren en kwaliteitsnormen.”
[Zorgverzekeraars Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.