Vrouwen met diabetes raken minder snel zwanger

zwangere vrouwVrouwen met diabetes raken minder snel zwanger dan vrouwen zonder diabetes. Tot die conclusie komen onderzoekers uit de Verenigde Staten en Noorwegen.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Vrouwen met diabetes hebben vaak problemen die invloed hebben op hun vruchtbaarheid. Zo hebben ze vaker een onregelmatige menstruatiecyclus, en eindigt een zwangerschap vaker in een miskraam. De onderzoekers vermoeden daarom dat vrouwen met diabetes minder snel zwanger raken dan vrouwen zonder diabetes. Maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan op dat gebied. Daarom hebben ze dit nu uitgebreid onderzocht.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Aan het onderzoek deden 58.004 zwangere vrouwen mee. Daarvan hadden er 221 diabetes type 1, en 88 diabetes type 2. Alle deelnemers vulden een vragenlijst in, waarin ze informatie gaven over hoe lang het duurde voordat ze zwanger waren geraakt. Met die gegevens rekenden de onderzoekers uit of vrouwen met diabetes minder snel zwanger raken dan vrouwen zonder diabetes.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.