Schuld wanbetalers zorgverzekering niet teruggedrongen

ZorgpremieSinds september 2009 worden wanbetalers van de basisverzekering harder aangepakt, maar dit werpt nog geen vruchten af. Een groot deel van de basisverzekering-wanbetalers heeft zijn schuld nog niet afgelost bij zijn verzekeraar. Dat blijkt uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Nederland telt nu nog 282.000 wanbetalers van de zorgverzekering. Volgens het CVZ zijn er inmiddels 49.400 Nederlanders zorgwanbetaler af. Maar dit is niet omdat ze de schuld hebben afgelost, het merendeel van die groep is geëmigreerd, overleden of bleek niet verzekeringsplichtig. Mensen die langer dan een half jaar de premie voor de basisverzekering niet hebben betaald, worden door hun verzekeraar aangemeld bij het CVZ.

De wanbetalers betalen vervolgens aan het CVZ de maandpremie met daarbovenop een boete van 30 procent, net zo lang tot ze hun schuld aan de verzekeringsmaatschappij hebben voldaan. De maandbetaling kan worden ingehouden via loon of uitkering.

Het CVZ heeft tot nu toe 102 miljoen euro geïnd. Dit bedrag staat los van de schuld die de verzekerden nog hebben uitstaan bij zorgverzekeraars. De omvang van die totale schuld wordt geschat op honderden miljoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.