Chip helpt borstkanker snel op te sporen

borstEen kleine chip waarmee huisartsen snel borstkanker kunnen opsporen is in volle ontwikkeling. Over drie jaar zou het eerste prototype klaar moeten zijn, aldus de Universiteit Hasselt in België.

De huisarts moet enkele druppels bloed van de patiënt op de chip aanbrengen en deze geeft aan dan of je borstkanker hebt, maar meldt ook voor welke types van tumoren je gevoelig bent, dat meldt het AD.

De chip wordt ontwikkeld door het bedrijf Microbiomed. Professor Marc D’Olieslaeger: “Via de test sporen we eiwitten op die aangeven of er in de borst of eierstokken tumoren zijn. Hopelijk is het prototype binnen drie jaar klaar. Onderzoek moet echter nog wel aantonen of de chip mammografieën overbodig maakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.