Vaccin tegen Q-koorts in januari beschikbaar

vaccinatieMensen met bepaalde hart- en vaatziekten kunnen zich vanaf begin januari laten vaccineren tegen Q-koorts. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal alle huisartsen in Nederland en de cardiologen en vaatchirurgen in regio’s waar Q-koorts veel voorkomt, zoals in Noord-Brabant en Gelderland, schriftelijk informeren over de beschikbaarheid van het vaccin. Patiënten die daarvoor in aanmerking komen, kunnen in overleg met hun arts besluiten of ze zich willen laten vaccineren tegen de ziekte.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Q-koorts kan mensen langdurig en ernstig ziek maken. In Nederland zijn er al vijftien mensen aan overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.