Patiënten hebben meer vertrouwen in een netter geklede huisarts

zorgverlenerPatiënten hebben meer vertrouwen in een netter geklede huisarts dan in een huisarts in vrijetijdskleding. Huisartsen en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen publiceerden hierover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De onderzochte kledingstijlen
De kledingstijl van de huisarts is van invloed op het vertrouwen dat patiënten op het eerste gezicht hebben bij het zien van de huisarts. In het eerste contact kunnen huisartsen met hun kleding invloed uitoefenen op het vertrouwen dat patiënten in hen stellen. IJdelheid lijkt dus functioneel te zijn.

Patiënten hebben doorgaans het minst vertrouwen in een huisarts in vrijetijdskleding. Een zakelijk of semiformeel geklede huisarts is het meest vertrouwenwekkend. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt in vier verschillende kledingstijlen: zakelijk, formeel, semiformeel en vrijetijdskleding.

De kledingsstijl van de mannelijke huisarts (zowel de oudere als de jongere mannelijke huisarts) en van de jongere vrouwelijke huisarts had significant invloed op het in hen gestelde vertrouwen. De kledingstijl van de oudere vrouwelijke huisarts leverde geen verschillen op.

Kledingstijl
Een goede arts-patiënt-relatie, waarbij de patiënt vertrouwen stelt in de arts, vormt de basis voor patiëntenzorg. De eerste indruk die de arts maakt op de patiënt is daarbij zeer belangrijk. De patiënt vormt deze op basis van verbale en non-verbale communicatie, uiterlijke verzorging en kleding van de arts.

Witte jas
De witte jas vormt een belangrijk onderdeel van het uiterlijk en was lange tijd het symbool van de dokter. De witte jas lijkt ook van invloed op het vertrouwen van de patiënt in de dokter. De lang bestaande veronderstelling dat de witte jas bescherming biedt tegen infecties, blijkt niet juist te zijn. Nog slechts een enkele huisarts draagt een witte jas. Ook psychiaters en kinderartsen dragen nagenoeg geen witte jas meer.

Eén antwoord op “Patiënten hebben meer vertrouwen in een netter geklede huisarts”

  1. Wanneer de huisarts modieus gekleed is, voorzien van trendy horloge, maar bij huisbezoek niet in staat is de hartslag vast te stellen omdat het trendy horloge geen secondenwijzer heeft, lijkt me dit contraproductief. Dankzij het feit dat mijn moeder een reiswekkertje had met secondenwijzer kon de huisarts wel de hartslag bepalen. Is toch van den zotte! Zijn er procedures/voorschriften hieromtrent? Zo ja, waar zijn deze te vinden/op te vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.