Betere behandeling baarmoederhalskanker door tumor opwarming

baarmoederhalskankerVrouwen met baarmoederhalskanker hebben een aanzienlijk grotere overlevingskans als zij een behandeling krijgen waarbij de tumor door middel van microgolven wordt opgewarmd (hyperthermie). Dat blijkt uit onderzoek waarop radiotherapeut Martine Franckema vrijdag promoveert aan het Erasmus MC in Rotterdam.

De tumorcellen worden verzwakt doordat zij worden opgewarmd tot een temperatuur van 40 tot 44 graden. Dat gebeurt met behulp van microgolven die vergelijkbaar zijn met de straling van een magnetron. De warmte zorgt bovendien voor een betere doorbloeding van de tumor. Daardoor slaan reguliere behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling, beter aan.

Voor haar proefschrift onderzocht Franckema de behandelresultaten van bijna vijfhonderd patiënten. Bij alle patiënten verbeterde de situatie door de toevoeging van hyperthermie aan de behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.