Vrouwen tevreden over bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

baarmoederhalskankerVrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker hebben weinig moeite met het laten maken van een uitstrijkje. Ook zijn ze zeer tevreden over de manier waarop ze tijdens het onderzoek worden behandeld. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek naar de klanttevredenheid.

Eens in de vijf jaar onderzoeken de organisaties die het uitstrijkje verzorgen hoe tevreden vrouwen zijn over het hele proces: van de eerste uitnodiging tot en met de uitslag. In 2009 is er weer zo’n onderzoek geweest. In totaal vulden 10.218 vrouwen de vragenlijst in. Om inzicht te krijgen in de redenen van vrouwen die geen uitstrijkje hebben laten maken, is ook een groep vrouwen benaderd die ervoor koos geen uitstrijkje te laten maken.

Kwaliteit verbeteren
Alle gegevens zijn inmiddels verwerkt. Het blijkt dat vrouwen die deelnamen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker over het algemeen weinig moeite hebben met het laten maken van een uitstrijkje. Ook zijn zij zeer tevreden met de manier waarop ze tijdens het onderzoek worden behandeld. De gegevens die dit onderzoek oplevert helpen om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek te verbeteren en de opkomst te verhogen.

Conclusies
Enkele belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn:

  • Vrouwen zijn over het algemeen zeer tevreden met de brief, het deelnameformulier en de folder. Vooral jongere vrouwen en allochtone vrouwen hebben er veel aan.
  • Het maken van de afspraak verloopt bij de meeste vrouwen probleemloos. Het merendeel geeft aan liever zelf een afspraak te maken.
  • In de meeste gevallen verstuurt de huisarts het uitstrijkje naar het laboratorium. Sommige vrouwen moeten dit echter zelf op de post doen. Dit vinden zij vervelend.
  • Over het algemeen zijn vrouwen even tevreden als een assistent het uitstrijkje maakt als wanneer het door de huisarts wordt gedaan. Assistenten worden qua communicatie en vriendelijkheid positiever beoordeeld. Ook laten ze de vrouwen minder lang wachten. En vrouwen zeggen bij een assistent minder zenuwachtig te zijn dan bij de huisarts.
  • Jongere vrouwen, laag opgeleide vrouwen en allochtone vrouwen hebben iets meer moeite met het onderzoek dan andere vrouwen.

[Bevolkingsonderzoek Oost]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.