Risico hoog cholesterol bepaald door 95 genlocaties

hartDat een verhoogd cholesterolgehalte erfelijk is, was al langer bekend. Een internationaal team van onderzoekers, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit, concludeert nu dat er tenminste 95 genetische varianten zijn die deze erfelijkheid voor een deel verklaren. De onderzoekers publiceren dit op 5 augustus in het tijdschrift Nature.

Zij voerden grootschalig genetisch onderzoek uit naar verschillende soorten lipiden (o.a. cholesterol). Deze lipiden zijn de belangrijkste risicofactoren van coronaire hartziekten. Bij coronaire hartziekten zijn de kransslagaderen vernauwd door afzetting van vetstoffen uit het bloed. De medische term hiervoor is atherosclerose. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben: van hartkramp tot hartaanvallen en hartfalen.

De onderzoekers bekeken het genetisch materiaal van meer dan 100.000 Europeanen en vonden 95 genlocaties die verband houden met een verhoogd cholesterolgehalte. Deze bevindingen zorgen ervoor dat in de toekomst gezondheidsproblemen als coronaire hartziekten gerichter behandeld of mogelijk zelfs voorkomen kunnen worden.
[Vrije Universiteit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.