Gratis vaccins tegen baarmoederhalskanker voor jonge Vlaamse meisjes

vaccinatieAlle jonge Vlaamse meisjes krijgen vanaf volgend schooljaar gratis vaccins tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat heeft de Vlaamse minister van Volksgezondheid meegedeeld. Een klein aantal types HPV kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken.

Drie vaccinaties tegen baarmoederhalskanker
De volledige vaccinatie bestaat uit drie inspuitingen door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) of een arts naar keuze in de loop van één schooljaar.

HPV is een virus dat veel voorkomt en een klein aantal types kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Die types kunnen via seksueel contact overgedragen worden. Hoewel de meeste infecties meestal vanzelf verdwijnen, veroorzaken twee types ongeveer zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Vaccinatie is vooral doeltreffend voordat meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest. Aangezien besmetting mogelijk is door seksueel contact, wordt vaccinatie het best zo vroeg mogelijk gestart. Bij de start in het schooljaar 2010-2011 komen behalve alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen ook andere meisjes die in 1998 geboren zijn hiervoor in aanmerking.

Niet verplicht
De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is niet verplicht. Bij het begin van het nieuwe schooljaar ontvangen alle leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen via de scholen een folder met meer info. Oudere meisjes moeten de vaccins zelf aankopen op voorschrift van een arts.

Eén antwoord op “Gratis vaccins tegen baarmoederhalskanker voor jonge Vlaamse meisjes”

  1. Jammer dat de andere meisjes die geboren zijn voor 1998 en nog geen seksueel contact hebben gehad ook geen recht hebben op deze gratise vaccins!!!

    Dit zou eens geld zijn die nuttig wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.