Gezond en aan de cholesterolverlager

MedicijnenMoeten gezonde senioren preventief medicatie slikken tegen toekomstige hart- en vaatkwalen? Cardiologen zien duidelijk voordelen.

Debat
Al jaren woedt in kringen van epidemiologen en cardiologen debat: moeten gezonde mensen op latere leeftijd preventief medicatie tegen hart- en vaataandoeningen krijgen? Ook het Erasmus MC heeft hiernaar onderzoek gedaan. Dit betrof zowel de polypil als het alternatief: een ‘levensverlengend’ dieet.

Beroerten
Statines blokkeren de aanmaak van cholesterol. Ook verwijderen ze ‘slecht’ cholesterol (LDL) uit de bloedbaan. Deze middelen zouden ook bij gezonde mensen onder meer beroerten kunnen voorkomen, zowel hersenbloedingen als herseninfarcten.

JUPITER
Dr. Jasper Brugts heeft met zijn collega dr. Jaap Deckers van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC de effectiviteit van statines bestudeerd voor gezonde mannen en gezonde vrouwen vanaf 65 jaar. Zij evalueerden de resultaten van de studie JUPITER. Dit staat voor: the Justification for the use of Statins in Primary Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin. Zo’n 17.800 mensen namen deel aan JUPITER. Daarnaast bestudeerden de twee ook nog andere onderzoeken op dit gebied. Ze voerden een zogeheten meta-analyse uit. Hierdoor kwam het aantal deelnemers uit op 70.000 volwassenen.

Voordeel
De onderzoekers concluderen dat het innemen van statines voordeel oplevert voor gezonde mensen. Het risico een hart- of vaataandoening te krijgen of hieraan te sterven, gaat duidelijk omlaag, vergeleken met ouderen die geen statines innemen, aldus Brugts en Deckers. Ze stellen vast dat er gezondheidsvoordelen zijn, maar pleiten niet voor invoering van deze vorm van preventie. Daarvoor moeten eerst andere aspecten worden bestudeerd, menen ze.

Tegenstand
Tegenstanders van preventieve statines wijzen erop dat stoppen met roken, vis eten, terughoudendheid met verzadigde vetten en veel groenten en fruit consumeren net zo effectief of zelfs effectiever is. Gewoon gezond leven, dus, en genoeg bewegen. Ook zijn de tegenstanders wantrouwig omdat veel statinestudies door fabrikanten van geneesmiddelen worden betaald.
[ErasmusMC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.