Q-koortsbesmetting in Baarle-Nassau

Q-koortsIn Baarle-Nassau is een melkgeitenbedrijf besmet verklaard met Q-koorts. Dit is het 92ste bedrijf dat besmet verklaard is met de Q-koortsbacterie.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit plaatst een waarschuwingsbord bij het bedrijf in Baarle-Nassau. Het adres en de locatie van het bedrijf worden ook bekendgemaakt op de website van de nVWA.

Maatregelen
In december 2009 hebben de ministers van LNV en VWS besloten dat alle drachtige dieren op besmette bedrijven moesten worden geruimd. Met deze eenmalige noodmaatregel is voorkomen dat er tijdens het lammerseizoen (februari tot en met mei) miljarden Q-koortsbacteriën in het milieu kwamen. Omdat het lammerseizoen inmiddels voorbij is, staan er op het bedrijf in Baarle-Nassau nu geen drachtige dieren meer. Van het ruimen van dieren is dus geen sprake meer.

Alle dieren op het bedrijf in Baarle-Nassau zijn tijdig en volledig gevaccineerd. Vaccinatie verkleint de kans dat dieren besmet raken. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden. Omdat alle dieren tijdig en volledig zijn gevaccineerd is het niet nodig de dieren op het besmette bedrijf een levenslang fokverbod te geven.

Op het besmette bedrijf worden wel andere maatregelen genomen. Het besmette bedrijf mag geen bezoekers ontvangen in de stal. Alleen mensen die vanwege hun beroep op het bedrijf langskomen, mogen in stallen van besmette bedrijven komen.

Blijf alert op verschijnselen Q-koorts
De Q-koortsbacterie zal nooit helemaal uit Nederland verdwijnen en de bacterie kan lang in het milieu overleven. Daarom kunnen er nog steeds mensen ziek worden. Mensen die wonen, werken of verblijven in een gebied waar Q-koorts voorkomt, wordt daarom geadviseerd om naar de huisarts te gaan als zij ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, hebben. Dit geldt vooral voor hartpatiënten, mensen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.