Met diabetes op reis

vrouwen strandDiabetes en reizen gaan prima samen. Het hebben van diabetes mellitus hoeft geen probleem te zijn als u op vakantie gaat. Er zijn alleen wel een paar dingen waar u op moet letten.

Anders leven
Tijdens uw vakantie leeft u vaak anders dan normaal: uitslapen, later naar bed, luieren op het strand of juist een actieve vakantie. Daarnaast krijgt u waarschijnlijk te maken met andere etenstijden, onbekende gerechten, een heel ander klimaat of een tijdsverschil. Al deze factoren kunnen uw bloedglucosegehalte beïnvloeden. Daarom is het verstandig om, zeker wanneer u met een tijdsverschil te maken zult krijgen, tijdig met uw arts of diabetesverpleegkundige te overleggen hoe u daarmee het beste om kan gaan.

Voeding
Eigenlijk moet u zich op vakantie aan dezelfde voedingsvoorschriften houden als thuis. Kies voor gezonde voeding, wees matig met vet, zout en suiker en eet regelmatig. Probeer te voorkomen dat u in uw vakantie veel minder of meer eet dan anders. Zorg dat u altijd een belegde boterham, koekjes of druivensuiker bij u heeft. Drink steeds voldoende water, zeker tijdens vliegreizen en in warme landen. U heeft elke dag minstens 2 liter drinkvocht nodig. In landen met dubieus kraanwater is het beter om alleen (mineraal)water uit flessen te gebruiken.

Insuline bewaren
Insuline en spuitbenodigdheden moeten in het vliegtuig met de handbagage worden meegenomen. Insuline mag namelijk niet bevriezen. Op reis kan de insuline het best worden bewaard in een koeltas (niet tegen de koelelementen aanleggen) of in een thermosfles omdat de insuline haar werking verliest als het lange tijd warm bewaard wordt.
Het is aan te raden de insuline over 2 verschillende tassen te verdelen, voor het geval er één zoek raakt of gestolen wordt. Ook de teststrips kunt u het best over 2 tassen verdelen. Neem alles in ruime hoeveelheid mee.
Aanpassing van het insulineschema tijdens de vlucht is nodig als er een tijdsverschil van meer dan 2 tijdszones bestaat. U kunt dit het best bespreken met uw behandelend arts of met de diabetesverpleegkundige.

Douane
U hoeft bij de douane niet aan te geven dat u medicatie of andere spullen bij u heeft in verband met uw diabetes. Dit is namelijk voor persoonlijk gebruik. Wel is het verstandig dat u een medische verklaring bij u hebt over uw aandoening en geneesmiddelengebruik in de taal van het land waar u naar toe gaat. Daarmee voorkomt u moeilijkheden bij de douane als u in het bezit bent van injectiemateriaal, insuline of tabletten. Zo’n verklaring kunt u verkrijgen bij uw apotheek of uw diabetesverpleegkundige.

Wat te doen bij ziekte
Soms kan men tijdens de vakantie last krijgen van diarree, verstopping of koorts. Zorg bij klachten altijd dat u voldoende drinkt en controleer uiteraard regelmatig uw bloedglucose. Houden de klachten enkele dagen aan, ga dan naar een arts. Als u diabetes type 1 heeft en u moet overgeven, neem dan onmiddellijk contact op met een arts op uw vakantieadres of uw eigen arts in Nederland. Braken betekent Bellen!

Voor meer informatie kijkt u op de website van Diabetesvereniging Nederland: www.dvn.nl
[BovenIJ Ziekenhuis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.