Geen diabetes, obesitas, hoog cholesterol en hoge bloeddruk door injectie

overgewichtEén enkele injectie die vier van de grootste gezondheidsproblemen; hoge cholesterol, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Ongeloofwaardig? Maar toch is het over drie jaar misschien wel werkelijkheid, aldus diverse kranten.

De injectie met liraglutide lijkt op een darmhormoon waarmee we onze eetlust regelen. Daardoor denken de hersenen dat we vol zitten, hoewel we twintig procent minder eten. Proefpersonen die het medicijn zes maanden gebruikten, waren gemiddeld tien kilo kwijtgeraakt. Dat is twee keer beter dan bestaande medicijnen.

De Britse wetenschappers testten liraglutide op 550 mannen en vrouwen met met obesitas, extreme zwaarlijvigheid. Sommigen namen de stof dagelijks, anderen namen een placebo of orlistat, de ‘standaard’-behandeling bij obesitas in Groot-Brittannië. In zes maanden verloren de mensen die het nieuwe medicijn kregen tien kilo en dat bleef zo als ze het medicijn de achttien maanden daarna bleven gebruiken. De mensen die het oude medicijn gebruikten kwamen juist weer aan.

De bloeddruk daalde zoveel dat er geen andere medicijnen tegen hoge bloeddruk meer genomen hoefden te worden. Het cholesterolgehalte van het bloed verbeterde. De suikerhuishouding van het bloed verbeterde: diabetes werd voorkomen of afgeremd.

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt als het medicijn niet meer gebruikt wordt. “We weten alleen absoluut zeker dat als je stopt met een medicijn en de effecten zijn verdwenen het gewicht weer begint toe te nemen,” zegt Mike Lean van de Glasgow University, één van de deelnemers aan het onderzoek, in de Daily Mail.

Het medicijn zal op zijn vroegst over drie jaar op de markt komen en per jaar zo’n 1.200 euro kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.