Verband tussen vitamine B en longkanker

longenEen hoger vitamine B-gehalte in het bloed hangt samen met een lagere kans op longkanker. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht en het RIVM samen met Europese collega’s in het tijdschrift JAMA van deze week.

De onderzoekers komen tot hun conclusie via gegevens uit een grootschalig bevolkingsonderzoek naar eetgewoonten en gezondheid, het EPIC-onderzoek. Daarin is van 385.000 mensen uit tien landen informatie over voeding en bloedwaarden verzameld. Alle deelnemers zijn daarna gemiddeld vijf jaar gevolgd om te kijken wie van hen kanker kreeg. In de studie zijn circa 900 mensen die longkanker kregen vergeleken met 1770 gezonde mensen.

De onderzoekers troffen in het bloed van patiënten lagere waardes van vitamine B6 en het aminozuur methionine aan (methionine is essentieel voor de verwerking van vitamine B6). Mensen met bovengemiddeld hoge vitamine B- en methioninewaardes hadden een ruim twee keer lagere kans op longkanker dan mensen met lagere waardes. De relatie was onafhankelijk van roken.

De auteurs stellen dat roken nog steeds de belangrijkste oorzaak van longkanker is, maar ook dat vitamine B6 een belangrijke voeding-gerelateerde risicofactor voor longkanker kan zijn.

“Stoppen met roken, en vooral ook jongeren afraden te starten met roken, zijn nog steeds de allerbelangrijkste preventieve maatregelen tegen longkanker”, stelt hoofdonderzoeker dr Bas Bueno de Mesquita van het RIVM. “Het is nog niet duidelijk of de hogere bloedspiegels van vitamine B6 afkomstig zijn uit gerelateerde voedingsproducten.” Belangrijke voedselbronnen van vitamine B6 zijn tarwezemelen en tarwekiemen, aardappelen, volkoren producten, vlees, vis, ei, peulvruchten en bananen. Een tekort aan vitamine B zou kunnen leiden tot tragere reparatie van DNA-schade en zo kanker in de hand werken.

Prof. dr. Petra Peeters van het UMC Utrecht vult aan: “Vitamine B-gehaltes in het bloed zijn ook laag bij mensen met infecties en bij patiënten met sommige auto-immuunziektes. We moeten dus voorzichtig zijn om te concluderen dat hoge vitamine B-gehaltes een gevolg zijn van eetgewoonten. De stofwisseling speelt een belangrijke rol.”

Ook benadrukken beide onderzoekers dat de resultaten geen reden zijn om vitamine B-supplementen te gaan slikken. “Het is onvoldoende bekend wat daar de bijwerking van is. De gemeten bloedwaarden in EPIC bevinden zich allemaal binnen wat we nog steeds normale waardes noemen”, aldus Peeters.

Het EPIC-onderzoek is de grootste studie naar eetgewoonten en kanker in de wereld. Nederland is een van de tien deelnemende landen. In totaal is van 385.000 mensen informatie over hun voeding en een bloedmonster verzameld. De bijna 41.000 Nederlandse deelnemers aan de studie werden gerecruteerd door het Julius Centrum van het UMC Utrecht en het RIVM te Bilthoven.

Longkanker veroorzaakt jaarlijks 1,2 miljoen doden wereldwijd. Jaarlijks worden in Nederland ruim 10.000 nieuwe gevallen van longkanker vastgesteld en overlijden evenveel mensen aan de ziekte. Roken is verantwoordelijk voor 8 van de 10 gevallen van longkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.