Vereniging tegen de Kwakzalverij: Het Dokter Frank dieet afgeserveerd

kwakzalverijKritiek op het Dokter Frank dieet door de Vereniging tegen de Kwakzalverij
Dr. Frank van Berkum, maakt via verschillende media uitgebreid reclame voor een revolutionair, eiwitrijk vermageringsdieet met weinig koolhydraten. Een deugdelijk wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van dit dieet ontbreekt. Voedingswetenschappers vinden dit dieet dan ook niet beter dan de vele andere die in omloop zijn. Met zijn misleidende reclame overtreedt van Berkum de gedragsregels van de KNMG.

Waren we net van het dieet van Sonja Bakker af, is er weer een nieuw wonderdieet geïntroduceerd en wel door Frank van Berkum, een internist uit Hengelo. Met de slagzin ‘Gezond slank met Dr. Frank‘ schreef hij een boek en maakt hij reclame op ten minste twee websites op internet (www.eenkiloperweek.nl en www.previtas.nl) en in verschillende andere media voor een revolutionair, eiwitrijk vermageringsdieet, naar zijn zeggen ‘ontwikkeld op basis van ruim zes jaar wetenschappelijk onderzoek’. Van Berkum etaleert zich nadrukkelijk als arts en specialist met veel ervaring op het gebied van gewichtsvermindering. Zijn reclame is zeer effectief. Er hebben zich al ruim een kwart miljoen deelnemers aangemeld op zijn website.

Martijn Katan, hoogleraar Voedingsleer en wereldwijd erkend als autoriteit op het terrein van Voeding, heeft op zijn eigen website dit nieuwe dieet beoordeeld. Hij concludeert dat dit hoog eiwitdieet helemaal niet beter is dan willekeurig welk ander dieet ook. Dat is ernstig, want er wordt veel reclame voor gemaakt door iemand die zich nadrukkelijk als dokter afficheert. Wij gingen op onderzoek uit. Hoe zit het nu precies met het zesjarige wetenschappelijk onderzoek waarmee Van Berkum adverteert? Om te beginnen heeft Van Berkum zelf nooit een wetenschappelijk artikel gepubliceerd over dit onderwerp. Hij beroept zich vooral op het proefschrift van de bioloog Stijn Soenen, met de wat cryptische titel: Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond (3). De promotie vond plaats aan de Universiteit van Maastricht op 22 januari 2010.

Lees verder op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij

Zie ook:
Voedingscentrum waarschuwt voor dieet van dokter Frank
Reactie Dr. Frank op “Diëtisten vinden Dr. Frank dieet onverantwoord”
Diëtisten: Dr. Frank dieet, Sonja Bakker en Atkins onverantwoord

Eén antwoord op “Vereniging tegen de Kwakzalverij: Het Dokter Frank dieet afgeserveerd”

 1. Ik denk dat jullie zelf kwakzalvers zijn en in fincanciële nood verkeren. Ik ben zelf en vele
  met mij genezen door manuele therapie waar medici faalde, mijn os naviculare was eruit geslipt en de regulieren geneeskunst kon dit niet repareren en dankzij DR. Sickesz kan ik nu 34 jaar later nog steeds mijn pols gebruiken en
  typewerk verrichten. Jullie zijn zelf zwendelaar
  en niet in staat om jullie eigen contact duidelijk te maken inzake een e-mail. Ik ken
  legio mensen die door haar genezen zijn van hun hernia. Rughernia en ook nekhernia, het beentje van een baby dat door de bevalling een beschadigd enkeltje had (uitgeslipt) is
  door haar een een kwartier tijd weer op haar
  plaats gemanipuleerd. Ik hoop dat zij jullie
  in hoger beroep zal aanklagen en ik ken veel mensen die graag voor haar willen pleiten.
  Zij heeft zelfs college gegeven want zij was
  uiteindelijk dr. en geen da dus zij heeft een
  tijd de titel professor mogen dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.