Pleister voorspelt mogelijk vroeggeboorte

BabyOm vroeggeboorte te voorspellen, hoeven artsen in de nabije toekomst wellicht geen gebruik meer te maken van ingrijpende meettechnieken, zoals het inbrengen van een katheter. Onderzoekster Chiara Rabotti, die maandag promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarbij een vrij eenvoudige elektrodepleister op de buik volstaat.

De pleister meet de activiteit van de baarmoederspieren. Rabotti, die haar onderzoek onder meer verrichtte in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, constateerde dat daarmee minstens zo goede meetresultaten te behalen zijn als met een katheter. Zij onderzoekt nu hoe die metingen kunnen worden vertaald in een voorspelling van het moment waarop een kind wordt geboren. Zij verwacht dat haar methode over circa vijf jaar klaar is voor medisch gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.