Opkomst campagne vaccinatie HPV in Groningen bijna 58%

vaccinatieRuim 3000 meisjes, die in 2009 12 jaar werden, en ongeveer 4000 meiden tussen 13 en 16 jaar waren deze week uitgenodigd om hun inenting tegen het hpv-virus (baarmoederhalskanker) te halen. Voor de laatste groep betrof het een inhaalactie, omdat in het najaar van 2009 de vaccinatie niet kon doorgaan vanwege de Nieuwe Influenza A.

Opkomstcijfers
Bijna 58% van de 12-jarigen maakte gebruik van de uitnodiging om hun eerste prik te halen; maar ongeveer 13% van de 13 tot 16-jarigen kwam opdagen. Projectleider René van der Most van GGD Groningen: “Over die bijna 58% ben ik wel tevreden, maar de opkomst van de 13 tot 16-jarigen valt me wat tegen. Hoewel dat percentage opgeteld moet worden bij de opkomst van deze groep in 2009. Dan kom je toch nog op een opkomst van 69%. Groningen scoort over het algemeen hoger bij vaccinaties in het kader van het rijksvaccinatieprogramma”.

3 prikken voor goede bescherming
Voor een goede bescherming tegen baarmoederhalskanker zijn drie inentingen noodzakelijk. Deze week kon de eerste prik gehaald worden. In de week van 17 mei kunnen zij hun tweede prik krijgen. De derde staat gepland in oktober 2010. Meisjes die deze week niet kwamen of konden, krijgen de mogelijkheid om zich dan alsnog te laten inenten.

GGD Groningen voert de inhaalvaccinatiecampagne uit in Groningen in samenwerking met RIVM-Noord en het Rode Kruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.