Helft 12-jarige meisjes haalt HPV-vaccinatie

baarmoederhalskankerUit de eerste landelijke opkomstcijfers blijkt dat 53% van de 12-jarige meisjes de eerste vaccinatie tegen baarmoederhalskanker heeft gehaald. In totaal zijn 13 GGD’en nu klaar met de eerste vaccinatieronde en konden ongeveer 36% van de meisjes de eerste vaccinatie halen.  In deze cijfers zijn zowel grote steden als plattelandsgemeenten meegenomen. Tot nu toe is er grote spreiding in de opkomstcijfers tussen de GGD’en, variërend van 40 tot 65%. RIVM en GGD Nederland verwachten half mei de totale cijfers over de eerste prikronde te kunnen geven.

Meisjes geboren in de periode 1993 tot en met 1996 die vorig jaar nog niet (volledig) gevaccineerd waren, kregen opnieuw een uitnodiging. In die gebieden waar de GGD’en deze vaccinatieronde inmiddels hebben afgesloten, kwam ongeveer 16% van deze meisjes alsnog een prik halen. Dit betrof vrijwel altijd een eerste prik.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken. GGD’en hebben meisjes tot begin mei uitgenodigd voor de eerste prik. Van begin mei tot begin juni kunnen meisjes de tweede prik halen. De derde prik staat in oktober gepland. Na een serie van drie prikken zijn de meisjes volledig beschermd.

Deze opkomstcijfers liggen in de lijn der verwachting. De nieuwe campagne van het RIVM richtte zich erop om het onderwerp baarmoederhalskanker en HPV-vaccinatie breder bespreekbaar te maken en om mensen meer feitelijke informatie te geven, zodat zij een eigen afweging konden maken om zich wel of niet te laten vaccineren.

Meer informatie over de baarmoederhalskankervaccinatie staat op de website www.prikenbescherm.nl

Eén antwoord op “Helft 12-jarige meisjes haalt HPV-vaccinatie”

  1. Eindelijk zien ze het in, de leiding en opvoeders slapen, zoiets moet op het moment verboden worden, niet jaren later.
    Vroeger toen ik jong was, dacht ik dat Nederland het mooiste, het beste en welvarendste land van de wereld was, nu heb ik iets van, dat het de slechtste is.
    H.V.Diaspora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.