Gezondheidsrisico aswolk gering

longenLongpatiënten hoeven zich volgens het Astma Fonds nu niet ongerust te maken over de aswolk die uit de IJslandse vulkaan over Europa trekt. Het Ministerie van VWS, het RIVM en KNMI schatten in dat het risico voor de gezondheid gering is. De as trekt op grote hoogte in de atmosfeer voorbij.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor risico’s als de as neerdaalt. Dat gebeurt als het regent. De komende dagen wordt lichte regen verwacht in Nederland. De concentratie schadelijke stoffen zal naar verwachting zeer laag zijn.

Het Astma Fonds gaat er nu vanuit dat de as die in Nederland neerslaat geen risico oplevert voor de gezondheid. Is dat wel het geval, dan zal het Astma Fonds longpatiënten adviseren daarmee net zo om te gaan als met smog: beperk inspanning buitenshuis, gebruik medicatie verstandig en raadpleeg zonodig de arts.

Nederland telt ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte zoals astma of COPD. Het Astma Fonds wordt niet veel gebeld over de aswolk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.