Genen gevonden voor rookgedrag

Stoppen met rokenOnderzoekers van het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) van VU Medisch Centrum (VUmc) werkten mee aan de ontdekking van een genetische variant die het de drager makkelijker maakt om te stoppen met roken. Er werd ook een gen gevonden dat de kans beïnvloedt om met roken te beginnen en verschillende genen die invloed hebben op het aantal sigaretten dat iemand rookt. Eén van die genen ligt op chromosoom 15 in een gebied met genen voor nicotine receptoren. Eerder vonden onderzoekers ook al een verband tussen deze genen en nicotine verslaving.

Het onderzoek werd gedaan door een grote groep onderzoekers van binnen en buiten Nederland. Zij hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën en medicijnen die het stoppen met roken kunnen bevorderen. Daarvoor is wel meer onderzoek nodig. Deze resultaten maken duidelijk dat genetische aanleg het voor sommige mensen veel moeilijker maakt om te kunnen stoppen met roken.

De onderzoekers putten uit een omvangrijk genetisch onderzoek waarin zestien studies uit de hele wereld zijn samengebracht. Zij hebben het DNA van meer dan 74.000 mensen vergeleken, waarbij zij onderscheid maakten tussen rokers en niet-rokers en tussen verschillende groepen rokers.

De NTR-onderzoekers hebben ook meegewerkt aan een tweede onderzoek naar de genetische aanleg voor roken binnen Europa. Hier werden genen gevonden voor beginnen met roken en ook voor het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt. Behalve genen uit het bekende gebied op chromosoom 15 waar de nicotine receptoren liggen werden ook 2 nieuwe genen gevonden die een rol spelen bij het afbreken van nicotine door het lichaam.

Beide artikelen staan deze week in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.