Foodwatch: Knorr Vie alleen met leugens in de winkel

knorr vieHet sap in de kleine Knorr Vie flesjes is niet vers. Het wordt gemaakt van houdbaar fabriekssap met nog maar bar weinig voedingswaarde. Knorr Vie kost de producent Unilever bijna niets, maar wordt listig in de markt gezet als extra gezond. “Elk flesje levert 50 % van je dagelijkse behoefte aan groenten en fruit.” claimt de reclame. Klopt niet, stelt foodwatch vast, want voor een gezonde leefstijl heb je echt verse groenten en fruit nodig en die zitten niet in deze flesjes. In Denemarken is het product na een rechtszaak over de gezondheidsclaim van de markt gehaald. Knorr Vie is alleen verkrijgbaar in landen waar liegen over voeding wordt getolereerd, zoals Nederland, constateert foodwatch.

Vier ons verse groenten of fruit per dag per persoon is de vuistregel. Voedingsdeskundigen hebben het grote publiek met campagnes bewust gemaakt van het belang hiervan voor een gezonde leefstijl. En de mensen die beseffen dat vers gezond is, vormen de belangrijkste prooi voor Knorr Vie.

“Knorr Vie is gemaakt van fruit en groenten” en “combineert de natuurlijke kracht van fruit en groenten in een klein flesje…” vooral “omdat je gezondheid GOUD waard is.” juichen de slogans van Knorr Vie. Moeders van jonge kinderen worden zelfs getipt om Knorr in te zetten tegen de `groentevrees’ van hun spruiten. Knorr Kidz zonder stukjes is volgens Unilever zelfs “goed voor 50 % van de groenten en fruit die je `kids’ iedere dag nodig hebben.” In werkelijkheid doet Knorr Vie bitter weinig voor kieskeurige kinderen of gehaaste volwassenen, omdat alleen vérse producten meetellen. In het industriële bewerkingsproces van Knorr Vie gaan voedingsstoffen verloren en er ontstaan suikers en zuren in het sap die het tandglazuur aanvallen.

Waar Unilever dan die 50 procent vandaan haalt? De voedselgigant calculeert dat hij per miniflesje ongeveer twee ons groenten en fruit moet inkopen, inkoken en bewerken. Die twee ons is ongeveer de helft van wij allemaal dagelijks nodig hebben aan verse groenten en fruit, al is het niet vers. De fabrikant gaat bij zijn berekeningen dus uit van z’n eigen portemonnee, beslist niet van de gezondheid van hun klanten.

De marketing van dit fabriekssap schoot ook de Deense consumentenbond in het verkeerde keelgat. De bond sleepte het merk voor de rechter. Knorr Vie is in Denemarken niet meer verkrijgbaar, nadat de rechter daar een streep door de ergste onzin zette. Knorr Vie mocht alleen op de markt blijven, als de marketing klopte. Maar na het verbod op aantoonbare onzin begon Unilever daar niet meer aan. “Knorr Vie is dus verkrijgbaar in landen waar liegen over voeding wordt getolereerd, constateert Bart Van Opzeeland van foodwatch Nederland. “Zoals hier bij ons.”

In een brief aan foodwatch wijst Unilever er ook nadrukkelijk op, “op geen enkele manier beweren dat Knorr Vie verse groenten en fruit kan vervangen”. Nogal schijnheilig, vindt foodwatch, omdat dat juist wel in essentie de boodschap van Knorr Vie is. In de kleine letters van Knorr Vie staat op de website of de verpakking “…gemaakt van concentraat.” “Een ding is glashelder. Unilever weet donders goed dat je met een flesje Knorr Vie van 100 milliliter geen snipper vers fruit binnenkrijgt”, stelt Bart van Opzeeland. “Unilever zou Knorr Vie ook hier met excuses aan al hun Nederlandse klanten van de markt moeten halen.”

Consumenten die goed voor zichzelf willen zorgen, kunnen beter zelf aan de slag. Alleen verse groenten en fruit tellen mee voor je gezondheid. En als je gewoon houdbaar sap drinkt, in plaats van Knorr Vie, ben je voor ongeveer een derde van de prijs klaar, berekent foodwatch. Wie eerlijkheid over ons dagelijkse eten belangrijk vindt, kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Unilever te vragen voortaan eerlijk te zijn over Knorr Vie.
[Persbericht Foodwatch]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.