Door eenvoudig rectaal onderzoek minder kans op darmkanker

DarmenEen eenmalig rectaal onderzoek zou het aantal mensen dat sterft aan darmkanker, met wel 40 procent kunnen doen dalen. Het onderzoek is gepublucieerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Bij mensen tussen 55 en 64 jaar kan een zogeheten sigmoïdoscopie darmkanker voorkomen. Bij dat inwendige onderzoek worden alle gezwellen, goed- en kwaadaardig, weggehaald uit een deel van de darm. Op die manier kunnen ze zich niet ontwikkelen tot kanker. Het onderzoek is relatief goedkoop, omdat de patiënt niet onder narcose hoeft te worden gebracht.

De wetenschappers deden zestien jaar lang onderzoek onder 170.000 Britten. Ruim 2500 mensen kregen in die periode darmkanker. De ziekte kwam 33 procent minder voor in de groep die een sigmoïdoscopie had gehad. Het sterftecijfer lag in die groep 43 procent lager dan in de controlegroep.

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer een miljoen mensen de ziekte. Elk jaar sterven 600.000 mensen aan darmkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.