Betere schoolresultaten door ’s avonds studeren

studieboekSlapen tijdens een moeilijke taak helpt je deze op te lossen. Een nieuwe studie suggereert dat dutten of studeren net voor het slapengaan een goede strategie is voor betere schoolresultaten.

De onderzoekers vroegen de 99 deelnemers om voor een computerscherm te zitten en een driedimensionaal doolhof van buiten te leren zodat ze drie tot vijf uur later hun weg nog uit het hoofd terug konden vinden. Daaruit blijkt dat degenen die een dutje mochten doen en dromen over de taak beter presteerden dan degenen die dat niet deden. Verschillende deelnemers hadden een droom over het doolhof.

“We denken dat de dromen een goed teken zijn dat het brein blijft werken aan het raadsel op verschillende niveaus”, aldus onderzoeker Robert Stickgold. “De dromen reflecteren de pogingen van de hersenen om associaties te maken met oude herinneringen om deze in de toekomst meer bruikbaar maken.” Het is niet dat dromen tot een beter geheugen leidt, het is wel een teken dat het brein hard werkt.

Stickgold zegt dat dutten en dromen veel voordelen hebben bij het verbeteren van je geheugen en het studeren. Hij speculeert dat het beter is hard te studeren net voor het slapengaan dan in de namiddag en dat het kan ook helpen een dutje te doen na een periode van intens studeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.