Aantal Nederlanders zonder zorgverzekering stabiel

ZorgpremieHet aantal Nederlanders dat geen zorgverzekering heeft, is stabiel gebleven. Op 1 mei vorig jaar waren er 152 duizend inwoners van Nederland niet verzekerd tegen ziektekosten. Dat is bijna evenveel als een jaar eerder. De verdeling van mensen zonder zorgverzekering naar geslacht en leeftijd is ook nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Toename in allochtonen zonder zorgverzekering
Het aantal allochtone Nederlanders dat geen zorgverzekering heeft, is echter toegenomen. Op 1 mei vorig jaar waren het er bijna 115.000, vijfduizend meer dan de 110.000 van een jaar eerder. De toename van het aantal onverzekerden onder allochtonen komt geheel voor rekening van de eerstegeneratieallochtonen. Onder de tweedegeneratieallochtonen nam het aantal onverzekerden met ruim duizend af. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006 zijn er 53 duizend personen die op alle peilmomenten onverzekerd waren.

Naast de onverzekerden zijn er ook mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar de premie niet betalen. Eind 2009 waren er 318,5 duizend wanbetalers, dat zijn er bijna 62 duizend meer dan eind 2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.