Snurker wordt steeds jonger en dikker

snurkenUit eigen onderzoek onder 35.000 snurk / apneupatiënten, uitgevoerd door de Kliniek voor Snurken en Apneu, is gebleken dat de leeftijdsopbouw van snurkers door verschillende oorzaken steeds lager wordt.

Het onderzoek liet zien dat met name het leefpatroon/ slaaphygiëne van de 20-er debet is aan het gaan snurken. Van de 35.000 onderzochte personen bleek dat in de periode 1990-2000 slechts 5% jonger was dan 40 jaar. Over de periode 2000-2010 maakt deze leeftijdsgroep 12% uit van het totaal.

Opmerkelijk is dat 80% van de onderzochte personen:

 • Een Body Mass Index (BMI) groter dan 25 (lees: overgewicht)
 • Spanningen vanwege afstuderen of een drukke baan,
 • Medicatie gebruiken vanwege depressiviteit,
 • Nog over hun neus en keelamandelen bleken te beschikken,
 • Dagelijks alcohol nuttigen.
 • Familie hadden met diabetes type II

’s Nachts ontspannen en verslappen onze spieren. Hierdoor zakt de tong achterwaarts in de keel en versperd ze de luchtwegen. Het gevolg van deze obstructie is een verminderde opname van zuurstof waarop het lichaam reageert (adrenaline). Snurkgeluid kan een duidelijke indicatie zijn van blokkades in de luchtwegen (z.g. apneu’s).

De Kliniek voor Snurken en Apneu heeft de afgelopen 17 jaar reeds meer dan 35.000 patiënten met de MRA/TRA snurkbeugel behandeld. 4200 patiënten jonger dan 30 jaar hebben hiermee een verbetering van kwaliteit van leven. Tevens wordt voorlichting gegeven omtrent de slaaphygiëne en BMI-beleid.

2 antwoorden op “Snurker wordt steeds jonger en dikker”

 1. Een van de belangrijkste oorzaken voor een snurkprobleem is overgewicht. Deze oorzaak komt vooral voor bij mannen.

  Dit komt doordat vetafzetting tussen mannen en vrouwen verschilt. Waar vetafzetting bij vrouwen zich vooral richt op een toename van volume rond de dijen en de heupen, vindt vetafzetting bij mannen vooral rond de hals plaats.

  Vetafzetting rond de hals zorgt voor een blokkade van de luchtwegen wat de kans op snurken vergroot.

  Het is algemeen bekend dat alcoholgebruik het snurken bevordert. Dit komt doordat alcohol van zichzelf een spierverslappende werking heeft en daardoor bij gebruik ervan de spieren in de bovenste luchtweg verslappen.

  Er treedt een vernauwing van de luchtwegen op doordat de weefsels slapper worden en vervolgens gaan trillen wanneer er lucht langs stroomt. Deze vibratie zorgt voor het typische geluid bij het snurken.

  Medicatie en spierverslappers zijn qua werking te vergelijking met het effect dat alcohol op het snurken heeft. Ook spierverslappers en antidepressiva hebben namelijk een spierverslappend effect op de keel, de kaak en de tong.

  Doordat de spieren in de keel en de kaak verslappen treed er een vernauwing van de luchtwegen op. Een verslapte tong zorgt er tenslotte voor dat de ademruimte dusdanig wordt verkleind dat men gaat snurken.

 2. Ik heb al jaren een snorex snurkbeugel, werkt perfect! Ik kan het iedereen aanraden…

  Mvg. Jan Vermaer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.