Implementeren Richtlijn ADHD voor kinderen halverwege

ADHDEr wordt hard gewerkt aan het implementeren van de Multidisciplinaire Richtlijn voor kinderen en jeugdigen met ADHD. De teams hopen begin volgend jaar met resultaten te komen. In juni 2009 zijn Riagg Amersfoort, Jeugdriagg Noord Holland Zuid en GGZ Drenthe aan de slag gegaan met het implementeren van de richtlijn, ondersteund door medewerkers van het Trimbos-instituut en een inhoudelijk deskundig expertteam.

Aan het project is tevens een onderzoek gekoppeld om kennis te genereren over deze implementatie in de jeugdzorg. Het onderzoek wordt gedaan door IQ (Scientific Institute for Quality of Healthcare). Het volledige project wordt gefinancierd door ZonMw.

De teams zijn met verschillende thema’s bezig en betrekken hier hun ketenparterners bij, zoals de huisartsen, GGZ-instellingen, de school, Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de zorgverzekeraar. Eén van de beoogde verbeteringen is een goede en snelle diagnose bij kinderen, waarbij over- en onderdiagnosticering voorkomen moet worden. Dit gebeurt met behulp van een ADHD poli en een diagnosestraat.

Een andere verbetering betreft het medicatiegebruik door systematische monitoring ervan.  Er is ook een start gemaakt met het verbeteren van de voorlichting over ADHD. Deze voorlichting is gericht op vroegsignalering door leerkrachten. Daarnaast wordt er een programma ontwikkeld om ouders van kinderen met ADHD gedragstherapeutisch te trainen.

Er is al een hoop werk verzet en de teams zijn enthousiast aan het werk om hun ambiteuze doelen te realiseren vóór het begin van 2011. Op 22 maart 2011 vond een bijeenkomst plaats waarin uitkomsten van dit implementatietraject werden gepresenteerd.
[Trimbos-instituut]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.