Twee nieuwe doden door Q-koorts

Q-koortsSinds januari 2010 zijn er weer twee mensen aan Q-koorts overleden. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De twee slachtoffers hadden de chronische Q-koorts en hadden de Q-koorts al langer geleden opgelopen.

Volgens de officiële cijfers zijn er nu in Nederland in totaal negen mensen komen te overlijden door Q-koorts. Deskundigen denken dat het werkelijke aantal hoger ligt.

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetti. Deze bacterie komt van nature voor bij landbouwdieren, zoals geiten en schapen, en bij wilde knaagdieren. De bacterie is erg ongevoelig voor milieu-invloeden en kan met het stof over grote afstanden getransporteerd worden.

De bacterie komt in de omgeving terecht doordat geïnfecteerde dieren, die zelf geen ziekteverschijnselen hoeven te vertonen, bacteriën uitscheiden met hun lichaamsvocht (traanvocht, urine, slijm, speeksel, melk, vruchtwater). Dieren kunnen vooral tijdens het kalven of lammeren grote hoeveelheden bacteriën uitscheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.