Overgewicht beschermt ouderen

overgewichtOuderen met overgewicht hebben een minder groot overlijdensrisico dan ouderen met een normaal gewicht, gezien over een periode van tien jaar. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of The American Geriatrics Society. Volgens hoofdonderzoeker Leon Flicker moeten daarom BMI-criteria voor ouderen worden herzien.

In het onderzoek zijn 9200 Australische mannen en vrouwen gevolgd die bij aanvang van de studie een leeftijd tussen 70 en 75 jaar hadden. Van de deelnemers zijn gegevens verzameld omtrent hun gezondheid en levensstijl. Hun gezondheidssituatie is gedurende tien jaar bijgehouden of tot aan het overlijden.

In vergelijking met ouderen met een BMI in de categorie normaal gewicht, was het sterfterisico onder ouderen met overgewicht 13 procent lager. Deze gunstige uitkomst was bij ouderen met obesitas weer verdwenen.

Andere beschermende factoren
Volgens hoofdonderzoeker prof dr. Leon Flicker van de Universiteit van West Australië, ondersteunt dit resultaat het idee dat de indeling in gewichtscategorieën op basis van BMI die de WHO tot nog toe hanteert, niet voor ouderen opgaat en dat voor deze leeftijdsgroep een herziening van de classificatie nodig is. De criteria voor ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas zijn gebaseerd op onderzoek onder jongeren en mensen van middelbare leeftijd.

Flicker: “Ons onderzoek laat zien dat mensen die het 70ste levensjaar bereiken in redelijke gezondheid, in vergelijking met jongeren een andere combinatie van risicofactoren en beschermende factoren hebben ten aanzien van de hoeveelheid lichaamsvet. En die kennis moet toegepast worden in de BMI-richtlijnen.”

De aanleiding van het onderzoek was dat er vragen rezen over hoe ver te gaan bij het stimuleren van ouderen met overgewicht om af te vallen. De studie beoogde uit te zoeken welk BMI gepaard ging met het laagste sterfterisico bij ouderen. Extra controles werden ingebouwd om bias in de uitkomsten te voorkomen.

Zo werd bij mensen die binnen de periode van tien jaar overleden, de bescherming door overgewicht niet verstoord door de onderliggende ziekte. Evenmin was er verschil in de relatie tussen  BMI en sterftekans bij relatief gezonde ouderen of ouderen die rookten of leden aan een chronische ziekte.
[Mednet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.