Onderzoek met cholesterolremmer bij gedotterde patiënten

hartErasmus MC start één jaar durend onderzoek met cholesterolremmer bij gedotterde patiënten
Patiënten die vanaf komende week in het Erasmus MC een dotterbehandeling ondergaan, wordt de mogelijkheid geboden mee te doen aan een onderzoek naar het positieve effect van een cholesterolverlagend medicijn. Dit medicijn moet de grootte van zogenaamde vetbobbeltjes, een vorm van aderverkalking,  in de vaatwand van kransslagaders terugdringen. Deze vetbobbeltjes vormen een belangrijke oorzaak voor pijn op de borst of een hartinfarct. Het onderzoek gaat volgende week van start en zal één jaar duren.

Binnen het Erasmus MC loopt al een onderzoek voor patiënten die een dotterbehandeling hebben ondergaan. Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwde kransslagader opgerekt, waarna een zogenoemde stent wordt geplaatst die de ader moet openhouden. In het onderzoek dat nu al loopt worden bij deze patiënten, na het plaatsen van de stent, met behulp van een beeldvormende catheter gedetailleerde opnames gemaakt van de vaatwand van de zieke kransslagader en van een niet zieke kransslagader. Deze opnames geven meer inzicht in de aanwezigheid en samenstelling van vetbobbeltjes in de vaatwand of mogelijke voorlopers daarvan.

In het aanvullend onderzoek dat volgende week start, wordt patiënten bovendien de mogelijkheid geboden een jaar lang het cholesterolverlagend medicijn rosuvastatine (Crestor) te gebruiken. Na dit jaar worden bij deze patiënten opnieuw gedetailleerde opnames gemaakt van de kransslagaders met behulp van een catheter om te bekijken of de vetbobbeltjes kleiner zijn geworden of zijn verdwenen als gevolg van de cholesterolremmer. De onderzoekers verwachten dat een hoge dosis van het medicijn leidt tot een afname van vetafzettingen in de kransslagaders, zelfs als er ‘slechts’ geringe vetafzettingen zijn. Dit moet uiteindelijk leiden tot een vermindering van het aantal hartinfarcten.

Naast de gedetailleerde beeldopnames, zal er bij de patiënten ook een beetje bloed worden afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op mogelijke signalen van vaatlijden (biomarkers). De onderzoekers hopen zo een relatie te kunnen leggen tussen de resultaten uit de beeldopnames en de biomarkers. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot nieuwe inzichten op het gebied van vaatlijden.

Bij aderverkalking ontstaat een vernauwing van de aderen, doordat weefsel zich ophoopt aan de binnenkant van de vaatwand. Dit weefsel, ook wel plaque genoemd, bestaat soms uit kalk, soms uit bindweefsel en soms uit vet. In het laatste geval bestaat het gevaar dat het dunne vliesje dat het vet nog van het bloed scheidt plotseling scheurt, vergelijkbaar met een rijpe puist die open springt. Dit vet komt in de bloedbaan terecht, wat leidt tot een chemische reactie die weer een acute hartinfarct tot gevolg heeft, al dan niet fataal. Patiënten met duidelijke symptomen van hartfalen blijken meer van deze ‘vettige’ plaques in hun vaatwanden te hebben. Omdat er bij hart- en vaatziekten meestal sprake is van algeheel vaatlijden, is het aannemelijk dat met behulp van de beeldvormende catheters ook vettige plaques worden gevonden in niet zieke kransslagaders, die nog geen klachten geven. De onderzoekers verwachten dat de cholesterolremmer ook op deze ‘vetbobbeltjes’ een positief effect zal hebben.
[Erasmus MC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.