Minder zorgpremie voor niet-rokers en bij gezonde leefstijl

ZorgpremieMensen die niet roken, sporters en mensen zonder overgewicht moeten minder premie voor hun zorgverzekering gaan betalen. Dat staat in een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan minister Klink. De RVZ wil de zorgpremie afhankelijk maken van de leefstijl van de verzekerde.

Rokers, niet-sporters en mensen met overgewicht moeten relatief meer gaan betalen, aangezien veel zorgkosten het gevolg zijn van een ongezonde leefwijze. De RVZ wil daarnaast dat de nominale zorgpremie afhankelijk wordt van het inkomen om te voorkomen dat de kosten voor huishoudens met lage inkomens te veel stijgen. Veel zorgverzekeraars zouden tegen de plannen van de RVZ zijn, omdat dit tegen het solidariteitsprincipe binnen de zorgverzekering zou zijn. En daarnaast is het lastig te controleren of iemand gezond leeft.

Eén antwoord op “Minder zorgpremie voor niet-rokers en bij gezonde leefstijl”

 1. De Zorgpremie is al sterk inkomens afhankelijk.

  Premie differentiatie naar leefstijl is een betere richting.
  Mensen die zelf een bijdrage leveren in gezonde leefstijl hoeven dan minder onnodig te betalen voor de mensen die een risico vormen op complicaties, bijvoorbeeld door overgewicht, en gevolgen daarvan.
  Alleen overgewicht is objectief en onafhankelijk vast te stellen.
  Bij eerst volgende artsbezoek het BMI laten bepalen, en door de arts te melden aan de verzekering.
  Een verlaging van het gewicht kan bij volgende artsbezoek weer worden gecorrigeerd.
  Dit geeft motivatie en een goede impuls aan de volksgezondheid.

  Afvallen is voor iedereen met doorzettingsvermogen bereikbaar en kost niets meer.
  Gewoon minder eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.