Verbeteringen door nieuwe zorgverzekeringswet

ZorgverzekeringDe wijziging van de zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 leidt onder meer tot toegenomen solidariteit. Dat blijkt uit de eerste evaluaties van de Zvw. Het kabinet stuurt de evaluatie, samen met de reactie, naar de Tweede Kamer.

Naast de Zvw zijn ook de wet op de zorgtoeslag (Wzt) en de wet marktordening gezondheidszorg (WMG) geëvalueerd. De invoering hiervan is relatief geruisloos verlopen. Over de Zvw en de Wzt stellen de onderzoekers dat de solidariteit is toegenomen, omdat voor iedereen hetzelfde basispakket geldt. De onderzoekers bevelen aan de nominale premie te verlagen. Deze aanbeveling neemt het kabinet niet over. Er is juist voor deze nominale premie gekozen, zodat iedereen zich realiseert dat zorg niet gratis is.

Zorgverzekeraars hebben eerst op prijs geconcurreerd, maar doen dat nu steeds meer op kwaliteit en dat is ook de wens van het kabinet. Uit de evaluaties blijkt dat door de stelselwijziging de kwaliteit van zorg op de agenda staat, maar dat zorgverzekeraars zich nog meer kunnen inzetten om op basis van kwaliteit zorg in te kopen.

Sinds 1 januari 2008 geldt het verplicht eigen risico. De onderzoekers stellen dat de effectiviteit van dit eigen risico gering is. Ze stellen voor het eigen risico niet op nul te laten beginnen, maar pas in te laten gaan vanaf een bepaald bedrag aan zorgkosten afhankelijk van de leeftijd. Dit voorstel neemt het kabinet niet over, omdat het voorstel ten onrechte veronderstelt dat leeftijd altijd een graadmeter is voor hoge zorgkosten. Er wordt ook ruim 1,45 miljard euro bespaard doordat iedereen een eigen risico heeft.

In 2012 nog een tweede evaluatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.