Met obesitas en ernstig overgewicht meer kans op hart- en vaatziekten

overgewichtMensen met overgewicht lopen veel meer risico een hart- of vaatziekte te krijgen dan mensen met een gezond gewicht. Dit blijkt uit een groot onderzoek van het RIVM, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen UR. Prof.dr.ir. Daan Kromhout, werkzaam als hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek bij WUR, is leider van dit onderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn in december gepubliceerd in het tijdschrift van de Europese Vereniging voor Cardiologie.

De onderzoekers volgden tien jaar lang 20.000 mensen mannen en vrouwen tussen 20 en 65 jaar. Hun onderzoek heeft aangetoond dat de helft van alle dodelijke hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht is toe te schrijven aan dit overgewicht. Dit geldt ook voor een kwart van alle niet-dodelijke hart- en vaatziekten binnen deze groep. Bij mensen met ernstig overgewicht blijkt de kans op dodelijke hart- en vaatziekten vier keer groter en de kans op niet-dodelijke hart- en vaatziekten twee keer groter dan bij mensen met een gezond gewicht.

Middelomvang en BMI goede ziektevoorspellers
Tot dusverre wisten we dat de middelomtrek en BMI konden voorspellen of iemand zal overlijden aan hart- en vaatziektenâ, licht hoofdonderzoeker Ineke van Dis van de Nederlandse Hartstichting toe. Ons onderzoek toont nu aan dat iemands middelomtrek of BMI ook goed kan voorspellen of iemand hart- en vaatziekten kan krijgen. Volgens haar is het van groot belang om je middelomtrek of BMI te laten bepalen door iemand die daarin is getraind. Tot nu toe gingen onderzoeken uit van gegevens die mensen zelf opgaven. Mensen met overgewicht blijken hun gewicht echter lager en hun lengte hoger in te schatten. Daardoor onderschatten eerdere studies de omvang van overgewicht met 25%.

Wereldwijd probleem
De gevolgen van overgewicht vormen een groot wereldwijd probleem. Ook in Nederland: 52% van de mannen en 41% van de vrouwen is te zwaar. We spreken van overgewicht als iemand een BMI (Body Mass Index) boven de 25 heeft. Is deze hoger dan 30, dan is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas. De BMI is eenvoudig te berekenen door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters en de uitkomst nog eens te delen door de lengte.

De onderzoekers vinden dat huisartsen een sleutelrol kunnen vervullen in het terugdringen van overgewicht. Signaleren zij overgewicht bij mensen, dan kunnen zij deze doorverwijzen naar diëtisten of beweegdeskundigen om hun eet- en beweegpatroon te veranderen.
[Wageningen Universiteit en Researchcentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.