Prijs voor Maastrichts diabetesprogramma

diabetesHet Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP) van het Maastricht Universitair Medische Centrum+ (Maastricht UMC+) kreeg vorige week de tweejaarlijkse prijs voor diabetes-educatie van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).

“Zelf je ziekte leren managen, je eigen doelen leren stellen en een agenda opstellen voor het spreekuur bij je zorgverlener”, dat is volgens prof.dr. Nicolaas Schaper, endocrinoloog en hoofdredacteur, het uitgangspunt van DIEP. Mensen met diabetes kunnen daartoe gebruik maken van een interactieve website (www.diep.info) die hen daarbij helpt. “Deze eerste Nederlandse interactieve diabeteswebsite van Maastrichtse makelij wordt in het hele land als e-tool voor de diabeteszorg ingezet. En de kwaliteit ervan is nu met deze prijs wederom bevestigd.”

Draagvlak
Dat de site bij de diabetes-patiënten aanslaat, blijkt ook uit de nog steeds stijgende lijn van het aantal unieke bezoekers: begin 2008 waren dat er nog 20.000; eind 2009 staat de teller stil op ruim 45.000. Dit succes van DIEP verklaart prof. Schaper door het grote draagvlak dat de site kent: “We hebben de nieuwste interventie-technieken toegepast en alle partijen uit de zorg er bij betrokken, zoals gebruikers, patiënten-groepen en vertegenwoordigers van zorg-instanties.” Maar dat niet alleen. “Ook onze evaluatie in de vorm van wetenschappelijk onderzoek laat zien dat patiënten de site hoog waarderen omdat die wordt gedragen en gelegitimeerd door het Maastricht UMC+. Overigens blijkt uit datzelfde onderzoek ook dat DIEP nog niet optimaal wordt benut door de gebruikers omdat ze nog onvoldoende daarin worden ondersteund door de zorgverleners. Om dit te verbeteren zijn we gestart het trainen van zorgverleners om door middel van de training `DIEP@work’ de site beter te integreren in hun patiëntenzorg. Ook zij hebben daar zelf voordeel bij.”

Kiesbeter
Andere overwegingen die een rol spelen in het succes – en daarmee voor de prijs – zijn onder meer dat de site dynamisch is en blijft (nieuwe elementen als zenuwschade door diabetes en insulinebehandeling staan op het punt te worden geïmplementeerd). Bovendien is de site laagdrempelig, in die zin dat de teksten geschreven zijn in `gewone mensen taal’, de website gebruik maakt van multimedia-technieken en vooral gebaseerd is op gesproken woord, waardoor mensen die moeilijk lezen er ook mee kunnen werken. Schaper: “En we zijn er trots op dat de website als centrale diabetes-site geïntegreerd is in www.Kiesbeter.nl, de website van de nationale patiëntenvereniging en meerdere zorgverzekeraars. Deze prijs onderstreept dat dit terecht is.”
[Academisch ziekenhuis Maastricht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.